Loc. Aghireș, nr. 1. Jud. Sălaj

0745 544 919 / 0721 544 919 autolandhosu@yahoo.com

Vehicul istoric = 30 de ani vechime

Vehiculul istoric (vehiculul de interes istoric) este vehiculul care îndeplinește simultan următoarele condiții:
– a fost fabricat sau înmatriculat pentru prima dată în urma cu cel puțin 30 de ani;
– tipul sau specific, astfel cum este definit în legislația Uniunii Europene sau în legislația națională relevantă, după caz, nu se mai află în fabricație;
– este bine întreținut și menținut în starea sa inițială și nu a suferit nicio modificare substanțială a caracteristicilor tehnice ale componentelor sale principale;
– deține un atestat de vehicul istoric, emis de către autoritatea naționala a FIVA în Romania, Retromobil Club Romania. Retromobil Club Romania documentează criteriile și procedura de eliberare a atestatului de vehicul istoric și menține în evidența sa informatică înregistrări pentru fiecare atestat eliberat.
Pentru vehiculele care îndeplinesc condițiile de mai sus și care corespund în ceea ce privește verificarea stării tehnice, având în vedere caracteristicile tehnice de la data primei înmatriculări a vehiculului (sau anul de fabricație al vehiculului, dacă data primei înmatriculări nu este cunoscuta), RAR eliberează CIV cu mențiunea «Vehicul istoric». De asemenea, RAR înscrie textul «Vehicul istoric» și în CIV deja eliberat pentru vehiculele înmatriculate în România care îndeplinesc condițiile de mai sus și dețin inspecția tehnică periodică valabilă conform legislației în vigoare.

Sursa: RCR

Beneficii:

  • Din punct de vedere al impozitului pe mijloacele de transport, autovehiculul istoric se înregistrează pe rolul fiscal al autorității publice locale urmând ca în baza documentelor justificative să fie exceptat de la plata acestui impozit.
  • Autovehiculul atestat istoric beneficiază și de exceptarea de la plata taxei de drum potrivit prevederilor OUG nr. 157/2007 pentru modificarea și completarea OG nr. 15/2002 privind introducerea tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, în urma unei solicitări scrise adresate CNADNR. Orice schimbare a numărului de înmatriculare impune o nouă solicitare cu privire la exceptarea de la plata taxei de drum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *