Loc. Aghireș, nr. 1. Jud. Sălaj

0745 544 919 / 0721 544 919 autolandhosu@yahoo.com

Transmisie pe patru roți sau tracțiune pe toate roțile?

4WD – Tracțiunea 4×4

Când drumul devine greu, ai nevoie de o mașină 4×4. Acest tip transmite putere în mod egal către roțile din față și către cele din spate, pentru drumuri cu zăpadă sau drumuri fără asfalt, care sunt greu accesibile cu o mașină obișnuită.

O cutie de transfer montată în spatele transmisiei împarte energia motorului și o trimite atât în axul din față, cât și în cel din spate.

Acest tip de transmisie poate fi activat full-time ori part-time. Cel part-time permite șoferului să schimbe manual de la condus cu tracțiunea pe spate la cea pe față.

Camionetele și SUV-urile sunt de cele mai multe ori echipate cu 4×4. 

AWD – Tracțiunea integrală

Mașinile echipate cu acest tip de tracțiune au un centru diferențial și/sau un ambreiaj pentru transferul între axele din față și spate. El funcționează continuu – nu este nevoie să fie activat de către conducătorul auto. 

Prima și cea mai importantă utilizare a acestora a fost sistemul Audi Quattro. Unitatea de tracțiune aplică energie proporțional roților cu cea mai mare aderență.

Doar mașinile echipate cu acest sistem (AWD) face asta. Majoritatea producătorilor au adoptat și adaptat acest tip de tracțiune.  

Tracțiunea integrala este recomandată dacă ai atât drumuri pe sosea, cât și în afara ei.