Loc. Aghireș, nr. 1. Jud. Sălaj

0745 544 919 / 0721 544 919 autolandhosu@yahoo.com

Ne așteaptă o nouă taxă auto de poluare?

Sursa: Digi24

Impozitarea autoturismelor are aceeași formă ca în urmă cu 10 ani. Aceasta ar trebui construită pe principii de mediu, spun specialiști ai PwC. În primele opt luni ale acestui an au fost înmatriculate de peste două ori mai multe mașini vechi decât în întreg anul trecut.

Impozitarea autoturismelor are la noi aceeași formă ca în urmă cu 10 ani, însă ar trebui construită pe principii de mediu, care să țină cont de normele Euro și de emisiile de dioxid de carbon, susține Daniel Anghel, șeful Departamentului de impozite și taxe indirecte, PwC România, informează Agerpres.ro.

„Impozitul are la noi aceeași formă ca și acum 10 ani, or progresul tehnologic, discuțiile în ceea ce privește schimbările climatice erau cu totul altele acum 10 ani. În ton cu recomandările europene, necesitatea sistemului de impozitare anuală ar trebui, așa cum recomanda și Comisia Europeană, construită pe principii de mediu care să aibă în formula de calcul și componenta de dioxid de carbon și norme Euro, întrucât vorbim și de alte emisii toxice care sunt nocive sănătății umane”, a declarat Daniel Anghel, la conferința „Întinerirea parcului auto din România. Care sunt soluțiile?”, organizată de PwC România.

Potrivit participanților la dezbateri, România are nevoie rapid de o strategie eficientă de impozitare a autoturismelor pentru a stimula înnoirea parcului auto, după ce eliminarea taxei de timbru în februarie a accelerat creșterea importurilor de mașini rulate.

Din datele prezentate de Daniel Anghel rezultă că în primele opt luni din 2017 au fost înmatriculate peste 337.000 de mașini vechi, cu 110% mai multe comparativ cu întreaga perioadă a anului trecut. Vârsta medie a parcului auto național va crește anul acesta la 13,1 ani, întrucât numărul autoturismelor rulate importate cu o vechime mai mare de 10 ani (normele Euro 3 și Euro 2) s-a dublat față de 2016.

Cum ar putea arăta noua taxă

„O variantă pe care au utilizat-o și alte state membre și care poate da rezultate bune în România ar putea fi utilizarea armonizată a unei taxe de primă înmatriculare, corelată cu sistemul de impozitare anuală a autoturismelor, care să ia în considerare și nivelul de emisii de CO2 și normele de poluare. Statul a încercat în ultimii ani să limiteze importurile de mașini vechi, însă căile alese nu au fost cele mai bune. Introducerea unei taxe de primă înmatriculare este posibilă, însă trebuie formulată inteligent, astfel încât să nu încalce prevederile legislației comunitare. Un instrument cu un potențial foarte ridicat, dar insuficient utilizat, este impozitul auto anual care trebuie reașezat pe principii de mediu’, a afirmat Daniel Anghel.

Sistemul de impozitare a autoturismelor este compus în principal din două elemente: taxa de înmatriculare (Timbrul de mediu) și impozitul auto anual — rămas neschimbat în ultimii 10 ani, care nevoie de o revizuire aprofundată, deoarece nu sprijină îndeplinirea obiectivelor de reducere a emisiilor de CO2 și a vârstei medie a flotei auto, fiind bazat numai pe capacitatea cilindrică.

„Trebuie să ne gândim la o impozitare în acord cu recomandările Comisiei Europene, cu accent pe emisiile poluante ale autoturismelor și normele Euro ale motoarelor acestora, în loc de taxare în funcție de puterea sau capacitatea cilindrică a mașinii. Direcția agreată de Comisie este aceea de a impozita în funcție de gradul de poluare, de impactul asupra mediului. O astfel de modificare trebuie introdusă cu o perioadă de grație rezonabilă și care să se aplice doar autovehiculelor înmatriculate după data intrării în vigoare a noii metodologii”, a adăugat Bogdan Belciu, Partener, Consultanță pentru Management, PwC România.

De asemenea, Gheorghe Marinescu, șeful Direcției Impozite și Taxe locale din Ministerul Finanțelor Publice, a precizat că sistemul de taxare este mai vechi de 10 ani, fiind același sistem existent înainte de 1990, doar că s-a schimbat modul de calcul în funcție de capacitatea cilindrică în urmă cu 10 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *