Loc. Aghireș, nr. 1. Jud. Sălaj

0745 544 919 / 0721 544 919 autolandhosu@yahoo.com

Despre aerul condiționat auto

Cum funcționează aerul condiționat al mașinii și cum să-l folosim corect?

Aerul condiționat este o dotare pe care o luăm ca atare, însă în spatele său se află un sistem complex ce utilizează niște soluții chimice realizate în laborator, capabile să-și schimbe starea din gaz în lichid. Poate că nu ne ajută în viața de zi cu zi să știm cum funcționează aerul condiționat, dar atunci când cineva te va întreba, eventual copilul tău, cum de în mașină sunt 18 grade și afară sunt 40 de grade, de acum înainte, vei ști ce să-i răspunzi.

Istorie:

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în 1939, americanii de la Packard au fabricat primul autoturism din lume dotat cu aer condiționat. Mașina se numea Packard Super Eight și avea de fapt un sistem utilizat și la fabricarea frigiderelor, sistem format din doua radiatoare, un compresor și o valva de expansiune. Cu alte cuvinte, producătorii auto s-au gândit că dacă un frigider e în stare să răcească alimentele, de ce nu ar fi în stare să răcească și aerul dintr-o mașină? Principiul este același în ambele cazuri, principiu care a rămas aproape neschimbat de la apariția primelor sisteme de răcire automate. Adică am putea spune că aerul condiționat își are primele rădăcini la începutul secolului trecut…

Ce componente are un sistem de aer condiționat auto?

În principal, aceleași ca un sistem de aer condiționat pentru casa. Mai exact, radiator de răcire (în cazul sistemului de casa este unitatea mare de afară), conducte, compresor, radiatorul din aerotermă, valva de expansiune și capsula filtranta. Plus soluția utilizata în interiorul sistemului, care, deși nu mai este gazul de odinioară pe care îl numeam freon în adevăratul sens al cuvântului, este o soluție ecologica pe baza de gaz și ulei special pentru lubrifierea compresorului numita de oricine tot… freon.

Ceea ce nu știe nimeni este faptul ca denumirea de freon este de fapt o marca înregistrată, este un nume propriu. Freon este numele unei game de gaze și lichide chimice realizate de compania americana DuPont înca din anii 1900, soluții care erau utilizate în industria frigiderelor. Inițial, aceste soluții erau denumite CFC, adică chlorofluorocarbon și aveau în compoziție niște cloruri care afectau stratul de ozon și în cele din urma au fost interzise. Producătorii au luat lecții și au dezvoltat alte gaze numite HFC pe baza de hidrogen sau flor, mai puțin toxice. Însă trebuie știut că nici acestea nu sunt cele mai sănătoase dacă intră în contact cu sistemul respirator al omului… Principala trăsătură a acestor gaze este capacitatea lor de a se raci la schimbarea de presiune și stare de solidificare.

Poate nu știai:

 – Gazul numit freon își schimbă starea din gazoasa în lichidă

 – Dezaburirea geamurilor, mai eficienta cu AC-ul pornit

 – Unele compresoare de AC merg permanent, altele cu pauze

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *